Haber

Hollanda: Türkiye bize seçim gerginliği ihraç ediyor

HollandaTürkiye hükümeti, Türkiye’nin seçim gerilimini kendi ülkelerine ihraç ettiğini belirterek, Pazar akşamı Amsterdam’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28.

Kargaşaya Türkiye kökenli aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) seçmeni de karıştı. Hollandavatandaşlığından çıkarılmasını ve ülkeden sınır dışı edilmesini talep etti”.

Pazar akşamı saat 21.00 sıralarında, Amsterdam’daki RAI Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki sandıkların kapanmasına kısa bir süre kala Türk kökenli seçmenler arasında arbede yaşandı.

Amsterdam polisi acil durum ilan ederek bölgeye çevik kuvvet göndermişti.

HollandaSosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, Temsilciler Meclisi’ne sandıkta yaşananlar hakkında bilgi verdi.

kamyonetGennip, RAI’deki sandık başında çıkan isyana 300 kişinin karıştığını söyledi.

Hollandalı bakan, farklı bölünmeler arasında çıkan kargaşaya ilişkin resmi soruşturmanın sürdüğünü belirterek daha fazla ayrıntı vermedi.

Van Gennip, mücadele kültürünün Hollanda’dakinden farklı olmadığını vurgulayarak, “Sandıkta şiddet ve sindirme kabul edilemez” dedi.

Bakan van Gennip, Türkiye seçimlerinin çok gergin bir ortamda geçtiğini belirterek, bu gerilimin Hollanda‘ya ihraç edildiğini söyledi.

Oy kullanmanın temel bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini vurgulayan Hollandalı bakan, gerilimin şiddet ve korkutma olmaksızın, hukuk çerçevesinde olduğunu söyledi, ” Hollandaprosedür” ifadesi talep edildi.

Van Gennip, milletvekillerinin önerisi üzerine Hollanda’da olduğu gibi Türkiye’de de seçimler için mektupla oy kullanılıp kullanılamayacağını araştıracağını duyurdu.

Koalisyon hükümetinin ana ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) yardımcısı Bente Becker, Türk asıllı Hollanda halkının “çok uzun bir süredir ve çok sık olarak Erdoğan rejiminin etkisinde kaldığını ve gözünü korkuttuğunu” iddia etti. “.

Becker, kavgaya AKP’ye yakınlığıyla bilinen Osmanlı Ocağı mensuplarının karıştığı iddialarına atıfta bulundu.

İktidar partisinden bir milletvekili, “AKP’nin militan koluna bağlı kişilerin olaylara karıştığına dair işaretler var. Bu kesinlikle mümkün olmamalı” dedi.

Aşırı sağcı PVV ise Türkiye seçimlerinin Hollanda ile hiçbir ilgisi olmadığını savunarak, bir daha izin verilmemesi gerektiğini öne sürdü.

PVV Milletvekili Machiel de Graaf, sandıkta çıkan arbedenin faillerinin “örnek olarak Hollanda vatandaşlığından çıkarılmasını ve ülkeden sınır dışı edilmesini” talep etti.

Bakan Karien van Gennip, aşırı sağ partinin önerisine yanıt vermedi.

Hollanda’da 7 Mayıs Pazar akşamı sona eren oy verme süreci, 29 Nisan itibarıyla Amsterdam, Lahey, Deventer ve Eindhoven kentlerinde kurulan sandıklarda gerçekleştirildi.

Yaklaşık 287 bin Türk seçmenin bulunduğu Hollanda’da 146 bin 149 kişi oy kullandı.

Katılım oranı 2018 seçimlerine göre yüzde 4,3 arttı; yüzde 50,96 oldu.

Bir önceki seçimlerde kayıtlı olan 260 bin seçmenin 121 bin 584’ü sandık başına gitti.

haberyahyali.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu