CİMER’e 10 bin liralık başvuru: Kiracı mı, mülk sahibi mi?
Maraş depreminin ardından Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), evinde bir kişiye, evinde az, orta ve hasarlı olanlara 10 bin lira destek ödemesi yaptı. Yüzlerce binanın hasar gördüğü Diyarbakır’da ödemeler mülk sahipleri ile kiracılar arasında tartışmaya neden oldu. Özellikle evleri ‘hafif hasarlı’ olduğu bildirilen mülk sahiplerinin ‘evi tamir edeceğim’ diyerek kiracıdan destek parasını talep ettikleri öğrenildi.
Amida Haber’den Gönül Morkoç’un haberine göre Çatışma nedeniyle onlarca kişi soruna hukuki çözüm yolu aramaya başladı. Anlaşmazlık yaşayan ev sahibi ve kiracıların yardım taleplerini değerlendiren Avukat Ahmet Olam, Electus Hukuk Bürosu adına CİMER’e başvurdu. Olam, 10 bin liralık takviyenin mesken bazında mı yoksa mesken hasarına endeksli mi olduğu konusunda bilgi verilmesini istedi.
‘SAHİP OLMAK ZORUNDADIR’
Avukat Ahmet Olam, takviyenin kiracılarla ilgili olması gerektiğini belirterek, ilişkilerini şu şekilde sıraladı: “Bu aşamada yardımın kimlere verildiğini değerlendirmek açısından bazı veriler dikkate alınarak çıkarımlar yapıldıktan sonra şu sonuca varmak gerekiyor: Bir karar.
Yani; söz konusu yardımın, zarar tespit verileri üzerinden elde edilen ‘konut verileri’ dikkate alınarak, mülkiyeti kendilerine ait olmayan binalarda ikamet eden kişilere sağlandığını beyan etmektedir.
Yine, yardımın mesken sahiplerine yapılması amacıyla hareket edilecek ise, yardımın tapu kütüğündeki asıl hak sahibi yani malik adına yapılma şeklinin, TAKBİS verilerinden yararlanılarak takip edilecektir.
Bunlara ek olarak af bölgelerinde yaşayan vatandaşlara güçlendirme amacıyla yapılan bu yardımların yetersiz de olsa konut sahiplerine verilmesi riski göz önünde bulundurulduğunda halkın mağdur olmasına neden olabilecektir. birden fazla eve sahip olanlar sebepsiz yere zengin olacak, kiracı olan vatandaşlar ise takviye alamayacak. Ev yardımı mantığına da aykırıdır. Bu hususlar neticesinde söz konusu gerekçenin kiracılarla ilgili olduğu kanaatindeyiz.”